Almanya’da kiralık ev aramak için pek çok seçeneğe sahipsiniz. Emlakçı, internet siteleri, gazeteler, belediyeler, Wohnungsamt üzerine ev bulmak daha kolaydır. Ancak Almanya’da genel bir konut krizi bulunmaktadır. Bu içerikte Almanya’da kiralık ev aramak süreci hakkında bilgi sahibi olacaksınız.
Almanya’da kiralık ev aramak hakkında bilgiler
Eğer o şehirde olmakla beraber şehir/ülke dışından ev arıyorsanız emlakçılarla irtibata geçerek ya da yaygın olarak kullanılan İnternet üzerindeki sitelere bakarak ev ilanlarını bulabilirsiniz.
Her iki durumda da işi şansa bırakmak istemiyorsanız ev bulup yerleşmek istediğiniz tarihten 2-3 ay öncesinde eve bakmaya başlamanız en iyisi olur, çünkü evlerde kalan kiracılar çıkmadan 2-3 ay öncesi ev sahipleri ilanları koyuyorlar ve ev belki boşalmasına 1 ay kala yeni kiracısını bulmuş oluyor.
Profesyonel büyük emlak şirketlerinin kendi web sitelerinden ya da ev bulma sitelerine koydukları ilanlardan ulaştığınız takdirde sizi arayıp sizinle ilgileniyorlar. Bunun dışında Almanya’da en çok kullanılan ev bulma sitesi Immobilienscout24 üzerinden ya da diğer siteler (Immonet veya Immowelt gibi) üzerindendir.
Ev Arama ve Taşınma
Bir daire ya da ev arıyorsanız, internet ilk bilgi kaynağıdır. Burada daire ve ev aracılığı konusunda uzmanlaşmış olan hizmet sağlayıcılar da vardır. Aynı şekilde birçok gazete de internet sayfalarında ev ilanları yayınlar. Gazetenin kendisine bir göz atmaya da değer. Öncesinde komşularınızdan, tanıdıklarınızdan yada gazeteden, ev ilanlarının ne zaman yayınlandığını öğrenin – bu ilanlar çoğunlukla hafta sonu baskısında yer alır.
Uygun bir şey bulduğunuzda, ev sahibiyle ya da satıcıyla bağlantı kurmanız gerekir. İlanlarda ya bir telefon numarası ya da bir e-posta adresi bulunur. Bazen referans rakamları ya da harfleri verilmiştir – bunlara şifre denir. Şifreli bir ilana yazılı olarak cevap vermeniz ve gazeteye bir mektup göndermeniz gerekir. Bu durumda mektup otomatik olarak ev sahibine ya da satıcıya iletilir. Mektubunuzun zarfına ve mektubunuza ilgili şifre numarasını belirtmeyi unutmayın.
Konut Dairesi’nden (Wohnungsamt) Yardım Almak
Şehrinizin ya da ilçenizin Konut Dairesi (Wohnungsamt) ev ararken size yardımcı olabilir. Burada evlere çoğu durumda doğrudan aracılık edilir. Eğer böyle bir durum söz konusu değilse, Konut Dairesi’nin çalışanları size en azından yararlı adresler ve bilgiler vererek yardımcı olabilirler.
Almanya’da emlakçı
Emlakçılardan da yardım alabilirsiniz. Bunlar belli bir ödeme karşılığında dairelere ve evlere aracılık ederler. Bununla ilgili iletişim adreslerini sektörle ilgili listelerde ve yerel telefon rehberlerinde bulabilirsiniz. Bir emlakçıyı devreye sokarsanız, kiralarken en fazla iki aylık kira artı katma değer vergisi tutarında masraf ödemeniz gerekebilir. Satın alma durumunda ise genelde satın alma fiyatının yüzde üçü ila altısı arasında bir komisyon ücreti artı KDV ödersiniz.
İkametgah Değişikliğini Bildirmek
Yeni bir eve ve dolayısıyla da yeni bir adrese taşındığınızda, bunu en kısa zamanda ilçenizdeki yetkili nüfus idaresine bildirmeniz gerekir. Bu bildirme süresi genelde bir ile iki hafta arasındadır. Taşındığınızı bildirmede geç kalmanız durumunda, muhtemelen bir para cezası ödemeniz gerekir. Taşındığınızı bildirmede geç kalma bazı durumlarda oturum statünüzü olumsuz olarak etkileyebilir.
Taşındığınız zaman postaya bir yeni adrese gönderim talimatı vermeniz gerekir. Bunu yaptığınızda mektuplarınız ve paketleriniz kararlaştırılan bir süre boyunca otomatik olarak yeni adresinize iletilir. Ancak bu servisin bir ücreti vardır. Yeni adrese gönderim talimatının geçerli olduğu süreyi aynı zamanda bankaları, sigortaları, resmi daireleri vs. taşındığınız konusunda bilgilendirmek için kullanmanız gerekir.
Sosyal Konutlar
Çoğu şehirde ve ilçede, kiraların hesaplı olmasını sağlamak için devlet tarafından desteklenen sosyal konutlar vardır. Bu nedenle bu daireler yalnızca ihtiyacı olan kişilere kiraya verilebilmektedir. Böyle bir ev kiralayabilmek için bir ikamet hakkı belgeniz olması gerekir.
Geliriniz belli bir seviyenin altındaysa, şehir ya da ilçe idaresine ikamet hakkı belgesi almak için başvuruda bulunabilirsiniz. Çoğunlukla Konut Dairesi yetkilidir. Bir ikamet hakkı belgesi yalnızca sınırlı bir süre için geçerlidir. Bu nedenle belgenin süresini uzatmakta gecikmeyin.
Kira yardımı
Kiracı olarak kira yardımı alma hakkınız olabilir. Bu kira yardımını alıp alamayacağınız ve alabiliyorsanız bunun ne kadar olacağı, evinizde yaşayan kişilerin sayısına, toplam gelirinizin tutarına ve kira tutarına bağlıdır. Konut parası alıp alamayacağınızı ve alabiliyorsanız ne kadar alacağınızı bir konut parası hesaplama yazılımı ile hesaplayabilirsiniz. Bazı eyaletler internet üzerinden böyle bir konut parası hesaplama hizmeti sunmaktadır.
Daire ya da ev sahipleri kendi oturdukları ev için devletten bir yardım, diğer adıyla masraf yardımı alabilirler. Masraf yardımı, geçerli hane fertlerinin sayısına, aylık toplam gelirin miktarına ve göz önünde bulundurulması gereken giderlerin yüksekliğine göre belirlenir. Şehrinizin ya ilçenizin konut parası kurumundan daha fazla bilgi ve gerekli formları temin edebilirsiniz.