Yüce kitabımız Kur’an’ı Kerim’i oluşturan kutsal ayetlerin indirilmeye başlandığı, nefis terbiyesinin öne çıktığı, ibadet, yardımlaşma, paylaşma, kendine çeki düzen verip tüm yaşamında erdemli ve ahlâklı olmayı dileyenlerin mücadelesine konu olan kutsal Ramazan ayı tüm Müminlere kutlu olsun. Oruçlarınız, ibadetleriniz, dualarınız, sadakalarınız, fitreleriniz, zekatlarınız ve tüm dilekleriniz kabul olsun.
Her Ramazan ayında neredeyse Türkiye’nin tüm il ve ilçelerinde Ramazan çadırları kurulur, yerel halk birlikte iftar yapar, iftar sonrasında belediye tarafından bazı etkinlikler düzenlenir. Böylelikle Ramazan farklı bir iklimde yaşanır. Ramazan çadırı insanların tanışmasına, kaynaşmasına, paylaşmasına vesile olur.
Ramazan geleneklerimiz çok çeşitli ve çok köklüdür, Ramazan çadırı da bunlardan biri oldu.
1995 yılında Üsküdar’a ilk Ramazan çadırı kurulduğunda ailemle birlikte burada Üsküdarlılar ile iftarımı açar, ardından orta oyunu, Hacivat Karagöz izlerdim. Çadırda sıcak çay içer, Üsküdar Meydanı’nda eğlenceli ve ilginç gösteriler düzenlenirdi. Mihrimah Sultan Camii, Yeni Valide Camii, Karadavud Paşa Camii’nden yükselen ezan sesleri bizleri teravihe çağırırdı. Kimi zaman Aziz Mahmud Hüdaî’de ve Üsküdar’ın Osmanlı yadigari maneviyatı bol camilerinde secdeye varmıştır başım.
Okullar açılmadan önce de eğitim, kırtasiye fuarları düzenlenirdi. Kâtibim’e katılan yazarlar okurları için kitaplarını imzalardı. Etkinlikler öncesi dünyanın ilk askeri bandosu olan Mehteran gösteriler yapardı. Kızamık, su çiçeği gibi aşılarımı olduğum bu zamanlar Üsküdar bana maneviyat, milliyetçilik, yurttaşlık aşıları yapmıştı. Geleneklerini sevip, koruyan, ülkesine sadık, bayrağına aşık bir kişi olmamı sağlamıştı tüm bunlar.
Peki kimdir ilk iftar çadırını kuran? Kim vesile oldu bunlara? Kimim aracılığı ile yayıldı Türkiye’ye Ramazan çadırı geleneği?
Ramazan çadırı geleneği başlatan kişi 1994 yılında Refah Partisi’nden Üsküdar Belediye Başkanı seçilen değerli Yılmaz Bayat Beydir. Allah ondan ve ona destek verenlerden, onunla birlkte hizmet edenlerden razı olsun. Ben onu her zaman hayır duaları ile anar, çok sever sayarım. Düşünün bu güzel anıların üzerinden 26, 27 yıl geçmiş ancak bende nasıl da kalıcı etkiler bırakmış….

Bir söyleşisinde şöyle diyordu Bayat, ‘1994”te belediyeyi kazandıktan sonra üniversitedeki hocalarımızla birlikte bir toplantı gerçekleştirdik. Ramazan’ın sönük geçtiğini ve şenlendirilmesi gerektiğini düşündük. Daha sonra Kâtibim şenlikleri oldu. İlave olarak da kitap ve kırtasiye fuarı koyduk. Bu fuarın çadırda bir de çayhanesi vardı. Orada bir gözlem yaptım. İnsanların daha çok o çadırlarda vakit geçirdiklerini gördüm. Toplu iftar için mekân aradık fakat o kadar büyük bir salon hiçbir yerde bulamadık. Dr. Özder Odabaşı çadır olsun dedi. Çadır fikri öyle ortaya çıktı. Amaçlarından biri Ramazan”ı gündemde tutmak ve bilhassa çocukları zihninde Ramazan fikrinin oluşmasına katkı sağlamaktı. Çocukları sebebiyle çadıra gelen çok aileler vardı. Bilhassa Mehter Konserleri ve Karagöz- Hacivat programları çocukların en çok izlediği ve çadırı doldurdukları geceler olurdu. Çocuklar Mehteri tanımış oldular bu önemli bir hadisedir.”

İşte halka hizmet böyle bir olaydır. Eski Üsküdar Belediye Başkanı ve yol arkadaşlarının bu hizmetinin sınırları Üsküdar’ı aşmıştır. Nasıl ki Anadolu’daki Osmanlı’daki gelenek görenekler, başta Balkanlar olmak üzere Türkiye’mizin çevresindeki ülkelere de yayılmış ve bu topraklardaki halklarda bir gelenek haline gelmiş ise, bugün pek çok ülkede Ramazan çadırları kuruluyor, Ramazan’a özel etkinlikler düzenleniyor.

Bize Mehteri tanıtıp sevdiren, Osmanlı’dan günümüze yurttaşlık sevgisi aşılayan, tarihimize sahip çıkmamızı ve saygı duymamızı öğreten,
Gölge oyunu, orta oyunu, Hacivat Karagöz ile milli kültürel değerlerimizi tanıtıp sevdiren, böylelikle bunu çocuklarıma da öğretmeme vesile olan,
Yapmış olduğu hizmet ile nice insanın yaşamında güzel anılara ve huylarında iyi alışkanlıkların oluşmasına aracı olan,
En unutulmaz teravihlerimde bir payı olan, bir çocuğun en önemli çağlarında manevi harç ile sağlam temeller üzerinde büyümesine vesilen olan değerli büyüğümüz Yılmaz Bayat‘a yürekten teşekkür ederim. Allah cc. başkandan, merhum Necmettin Erbakan’dan, bu dönemlerde hizmet verenlerden, beni çadıra, camiilere götüren sevgili babam Hurşit İlbeyi’den razı olsun.
Bugün bu gelenek Üsküdar’da devam etmektedir. Üsküdar Belediyesi pek çok hizmeti ile Türkiye’de öncü belediyelerden biridir. 1994 – 2004 yılları arasında ilçeye hizmet eden Bayat’ın ardından 2004 yılından günümüze değin Üsküdar Ak Partili belediye başkanları tarafından yönetilmektedir. Samimiyet ile hizmet eden, insana değer veren herkesten Allah razı olsun.
Ramazan’ı Şerifiniz mübarek olsun