Almanya’da hayat hızla pahalılaşıyor. Ev kiraları, gıda ve yakıt fiyatları cep yakıyor. Pek çok şehirde insanlar kiralayacak uygun fiyatlı ev bulamıyor. Yakıt fiyatları ise her gün 3 ile 5 cent aralığında hızla artıyor. Son bir kaç ayda 30 centten fazla zam yapıldı.

Enflasyon yüzde 4’ün üzerine çıktı
Enflasyon son 28 yılın en yüksek oranına ulaştı. Yüzde 4’ün üzerine çıkan enflasyon nedeniyle İngiltere gibi Almanya’da yakıt sıkıntısı yaşanabilir. En son 1993 yılında yüzde 4,3 enflasyon oranı görülmüştü.
Temel gıda fiyatlarının yanı sıre ülkede neredeyse her ürün zamlandı. Dünya genelinde enerji fiyatlarında bir önceki yıla göre yüzde 14,3’lük artış kaydedildi.
Zam devam edecek
Bazı uzmanlara göre, akaryakıttaki artış özellikle yapılıyor. Böylelikle elektrikli araç satışlarının artması amaçlanıyor. Buna göre fiyatlar artmaya devam edecek, elektrikli taşıtlar ve elektrikli bisiklerin satışı artacak. Yapay bir akaryakıt krizi yaratılacak.
Vergiler fiyatları arttırdı
Almanya’daki akaryakıt ve enerji ürünlerindeki fiyat artışlarını bu yılın başında yürürlüğe giren karbondioksit vergisi de etkiledi. Şirketler, Ocak ayından bu yana yakılan dizel, benzin, kalorifer yakıtı ve doğalgaz sonucu oluşan karbondioksit salınımı için ton başına 25 euro ödüyor.
2020 yılına göre kalorifer yakıtında yüzde 76,5, benzinde yüzde 28,4, doğalgazda yüzde 5,7 ve elektrikte yüzde 2 oranında fiyat artışı gerçekleşti.
Temel gıda ürünlerinde zam dalgası
Gıda maddelerinde de artış yüzde 4,9 ile alışılmışın üstünde gerçekleşti. Sebzede yüzde 9,2’ye varan fiyat artışları kaydedilirken süt ürünleri ve yumurta yüzde 5,5 pahalandı.
Toplu ulaşım, kira, mobilya… Her şey zamlanıyor
Taşıt fiyatları yüzde 6,4, mobilya fiyatları yüzde 4,4 artarken hizmetlerde yüzde 2,5’lik artış gerçekleşti. Kiralar da yüzde 1,4 oranında arttı.
Almanya’da enflasyon oranı Temmuz ayında yüzde 3,8, Ağustos ayında yüzde 3,9 olarak kaydedilmişti.
Perakendeciler zam yapacak
Münih Üniversitesine bağlı ekonomik araştırmalar enstitüsü “ifo”, enflasyonun önümüzdeki aylarda yüzde 5 seviyesine doğru yükselmeye devam edeceği öngörüsünde bulundu.
Ifo Enstitüsünün şirketlerle yaptığı anketlere dayandırdığı raporda, firmaların artan masrafları henüz tüketiciye tamamen yansıtmadığına, tedarik sıkıntısındaki artış sonucu pek çok perakendecinin fiyat artışına gitmeyi düşündüğüne işaret edildi.
erkinses.com
Yararlanılan kaynaklar: /DW, rtr, dpa, BK,ET